AZ heeft groot probleem: Herstel kan een jaar duren

AZ heeft groot probleem: Herstel kan een jaar duren

16 augustus 2019 Uit Door Sportredactie

AZ speelde donderdag in het kader van de Europa League al in het stadion van ADO Den Haag en het lijkt erop dat de Alkmaarders voorlopig niet terug kunnen naar hun eigen AFAS Stadion. Hoogleraar Constructief Vormgeven Rob Nijsse van de TU Delft verwacht namelijk dat het herstel van het onderkomen van AZ zeker een jaar zal gaan duren, zo laat hij weten aan het Algemeen Dagblad.

De ochtendkrant voegt vrijdagmiddag toe dat de gemeente Alkmaar AZ middels een brief met een ‘spoedaanschrijving’ heeft opgedragen het stadion per direct af te sluiten. Als de club hier geen gehoor aan geeft, wordt het stadion door de gemeente verzegeld. De club moet de deels ingestorte Molenaarstribune zelf, de ruimtes eronder, de parkeerplaats voor de getroffen tribune, de overige tribunes en het veld afsluiten voor personen. AZ heeft inmiddels via de officiële kanalen laten weten hierin mee te gaan.

AZ moet van de gemeente op korte termijn een plan van aanpak opstellen: “Voordat personen bovengenoemde onderdelen van het stadion mogen betreden, dient u een plan van aanpak voor de benodigde sloop- en herstelwerkzaamheden bij ons in te dienen en ter goedkeuring aan ons voor te leggen. Per stap beoordelen wij welke delen eventueel vrijgegeven kunnen worden voor gebruik”, laat men weten. In dit plan van aanpak moeten onder meer het onderzoek naar de oorzaak van de instorting en naar de veiligheid van de rest van het stadion meegenomen worden. Ook moet een sloopveiligheidsplan opgesteld worden.

De gemeente Alkmaar heeft AZ bovendien opgedragen dat het elke week geïnformeerd moet worden over de vorderingen. Als er niet genoeg vorderingen worden gemaakt, zal de gemeente op kosten van AZ de touwtjes in handen nemen. Nijsse geeft aan dat het de vraag is wie er uiteindelijk op zal moeten draaien voor de kosten. Voordat de schuldvraag beantwoord kan worden zal er volgens de hoogleraar echter eerst gewacht moeten worden op de volledige bevindingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Daarna zullen waarschijnlijk een aantal rechtszaken volgen: “De redelijke termijn is dan een paar jaar.”

Nijsse voegt echter toe dat de mogelijkheid ook bestaat dat AZ, de eigenaar van het stadion, zelf een constructeur en aannemer in de arm zal nemen om met een plan te komen. Het herstel van het stadion zou in dat geval binnen een jaar afgerond moeten kunnen worden. De club liet vrijdagochtend middels een verklaring al weten dat de OVV nog twee breuken en twee verdachte plekken in de stadionconstructie heeft gevonden, die zouden kunnen leiden tot het bezwijken van het resterende deel van het dak.

Dit bericht is geplaatst en te lezen via de RSS van Sport in Nederland