Eredivisie: Komend seizoen twee directe degradanten

Eredivisie: Komend seizoen twee directe degradanten

22 mei 2019 Uit Door Sportredactie

ZEIST – Volgend seizoen degraderen er twee clubs direct uit de eredivisie. Daarnaast promoveren er sowieso twee clubs vanuit de Keuken Kampioen Divisie. Dat was al het plan voor het seizoen 2020/2021, maar nu is besloten dat een jaar naar voren te halen.

Dit seizoen spelen de nummers zestien en zeventien play-offs voor lijfsbehoud in de eredivisie. Komend seizoen is dat dus alleen de nummer zestien. Nu promoveert alleen de kampioen van de Keuken Kampioen Divisie direct. In 2019/2020 is dat ook de nummer twee van de competitie.

De zogenoemde ‘veranderagenda’ wordt nu al ingevoerd omdat de voorgestelde wijzigingen allemaal bijdragen aan de kwaliteit van de eredivisie en het Nederlandse voetbal. Er is geen reden nog een jaar te wachten, stellen de clubs na overleg met de KNVB.

Bekertoernooi
Er is ook een wijziging voor de clubs die de groepsfase bereiken van de Champions League of Europa League. Zij stromen in het nationale bekertoernooi pas in bij de laatste 32. Dit is besloten om overbelasting tegen te gaan. Er bestaat een kans dat zowel Ajax als AZ van dit voordeel kunnen profiteren. Clubs die Europese wedstrijden spelen gaan daarnaast een deel van die inkomsten afstaan aan de andere eredivisionisten, vooral aan de clubs die op gras spelen. Dat moet clubs motiveren afstand te doen van kunstgras.

Mediagelden en jeugd
Verder komt er een andere verdeling van de mediagelden. Dat valt uit in het voordeel van de relatief kleinere clubs om de eredivisie sterker te maken. Ajax, AZ, Feyenoord, PSV, FC Utrecht en Vitesse hebben bovendien afgesproken in principe geen jeugdspelers meer van elkaar over te nemen. Gebeurt dat toch, dan moet de afgesproken vergoeding twee keer worden betaald.

Herenakkoord
“Wij zijn tevreden met deze uitkomst, want dit ‘herenakkoord’ vinden wij een zeer belangrijk punt van de veranderagenda”, zegt Algemeen Directeur van AZ Robert Eenhoorn op AZ.nl. “Voor de Eredivisie-clubs is het van belang om hun jeugdspelers te kunnen laten doorstromen naar het eerste elftal. Deze maatregel zorgt er namelijk voor dat het niveau in Nederland naar een hoger niveau stijgt doordat de onderlinge weerstand toeneemt. Bovendien biedt het kansen aan clubs die willen investeren in hun jeugdopleiding om ook een internationale status te krijgen.”

De ingevoerde veranderingen gelden voor een periode van drie seizoenen. Daarna volgt een evaluatie.